Posted on

Steampunk kleding

kleding steampunk

De verkoop van steampunk kleding is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Koop jij regelmatig steampunk kleding en heb je al een hoop in je garderobe hangen? Of ben je juist op zoek naar nieuwe inspiratie voor je kledingstijl? Dan ben je bij Steampunk Heaven aan het goede adres!

Wat is steampunk?

Combineer de Victoriaanse tijd en hoe men zich rond deze jaren de toekomst voorstelde. Voeg hier sciencefiction en fantasie aan toe en je hebt steampunk! Stel je voor dat je in een wereld leeft waarin tijdreizen middels stoom – waar de naam steampunk vandaan komt – mogelijk is. In deze wereld kan je, met behulp van de hedendaagse technologie, reizen naar het Victoriaanse tijdperk. Binnen de steampunk is het allemaal mogelijk en de kleding die we dragen wordt hier dan ook op gebaseerd!

Steampunk kostuums

De kostuums uit de steampunk zijn, net als de steampunk zelf, geïnspireerd op een mengeling van het Victoriaanse tijdperk, de industriële revolutie, ontdekkingsreizen en het occulte. De combinatie hiervan leidt tot te gekke en uitbundige outfits. Onze kledingstijl wordt nu op deze manier beschreven, maar het belangrijkste van de steampunk is vooral om je fantasie de vrije loop te laten!

De steampunk kleding die te vinden is in onze webshop zit vol met typische elementen uit de Victoriaanse tijd. Neem dus snel een kijkje! Een kleine greep uit ons assortiment: hoeden, korsetten, klokken, tassen en koffers, kanten rokken, gilets en laarzen. Daarnaast zijn er ook moderne t-shirts en leggings met steampunk prints erop. De kledingstukken zijn gebaseerd op de kledingstijl rond 1800 en ze zijn vaak opgesierd met koper. Het is gebruikelijk om de kledingstukken te dragen met sieraden, gemaakt van tandwielen, kettingen, sleutels, horloges en nog veel meer. Je kan het zo gek niet bedenken. Grijp dus nu je kans en begin met shoppen!

Een steampunk garderobe kan zo talrijk worden als je zelf maar wil. Veel steampunkers besluiten soms het touwtje in eigen handen te nemen, door zelf accessoires te maken. Kijk bijvoorbeeld eens of je de tandwielen uit een oude klok kan halen en voeg het toe aan je collectie! Ook dit is heel goed te combineren met de kleding van Steampunk Heaven. Plaats bijvoorbeeld een tandwiel op je hoed!

 

Ben jij dus nog op zoek naar waanzinnige steampunk kleding? Dan ben je bij Steampunk Heaven aan het juiste adres!

Begin nu meteen met shoppen:

Dames

Heren

 

Posted on

Absinth: Hét cultdrankje van de Steampunk

Absinthfee Ruffles & Steam

Absinth is misschien wel het populairste drankje onder Steampunkers. Heb jij het al eens gedronken? Dit cultdrankje gaat al jaren mee in de Steampunkwereld en is niet meer weg te denken. De groene kleur van het drankje beïnvloedt zelfs regelmatig de Steampunk kleding.

Kijk eens, wat Clara van “Ruffles & Steam” op onze titelfoto ervan heeft gemaakt. Clara heeft een shoot gedaan helemaal in het Absinth thema. Hierin is ze is een Absinth-Elfje, logisch, toch? Bekijk de details van haar outfit maar eens goed, de vleugels zijn Absinth-lepels! (De foto is gemaakt door Fantastic People Pictures en de set heeft Nana samengesteld.) Daar zie je weer eens dat Steampunk niet alleen bruin hoeft te zijn.

Tegenwoordig kom je Absinth helaas nog zelden tegen op de dranklijst, maar ooit was dit hét drankje van de Bohemiaanse elite. Ook vele kunstenaars waren fan van het drankje. Denk aan Vincent van Gogh, Picasso en Oscar Wilde. Door onder andere de gifgroene kleur van het drankje, werd het al snel neergezet als een mythisch drankje. Men geloofde dat het de kracht had om je naar nieuwe werelden te brengen. Dit is ook waar het drankje de bijnaam “de groene Fee” aan dankt. Oscar Wilde, de bekende Ierse dichter en toneelschrijver, beschreef het drankje ooit als:

“Na het eerste glas zie je de dingen zoals je ze graag wilt zien. Na het tweede glas zie je de dingen zoals ze niet zijn en na het derde glas zie je dingen zoals ze werkelijk zijn, dat is nog het meest afschuwelijke van alles.”

Je komt er natuurlijk maar op één manier achter of dit echt zo is, dus proeven maar! Hier een recept voor diegenen die het aandurven.

Death in the afternoon:

1 shot Absinth
1 glas ijskoude Champagne
1 jigger (shotglas)
1 champagnecoupe
– dorst

Hemingway himself zei over het recept: ‘Schenk 1 shot Absinth in een champagnecoupe. Voeg ijskoude Champagne toe tot het geheel de juiste melkachtige textuur heeft. Drink er langzaam drie tot vijf coupes van.’ Nu weten wij ook waarom het Death in the afternoon heet ……..

Hallucinerende effecten van absint

De psychedelische effecten van het drankje zijn voor het grootste deel toe te schrijven aan het hoge alcoholpercentage. Dit ligt gemiddeld op zo’n 55% tot wel 70% alcohol, best wel sterk dus! Maar dit is natuurlijk niet het enige bestanddeel. Absinth wordt gedestilleerd uit alcohol en het kruid alsem. Het kruid alsem bevat absintine en thujon. Absintine zorgt voor een bittere smaak en thujon werkt enigszins hallucinerend. De meeste Steampunkers onder ons zien het thujon gehalte ook wel als een indicator voor de mate van hallucinatie.

De hallucinerende effecten van Absinth, hebben er in het verleden voor gezorgd dat het drankje werd verboden omdat het tot waanzin zou leiden. De grote boosdoener was het bestanddeel thujon. Dit gebeurde in 1909 in Nederland, maar gelukkig werd in 2004 het verbod opgeheven. De thujon bleek namelijk alleen bij zeer hoge doseringen voor een hallucinerend effect te zorgen. Daarom is Absinth sindsdien alleen maar verkrijgbaar met een thujon gehalte onder de 35 milligram per liter. Nu het veilig is gemaakt, is het dus zeker de moeite waard om een keer te proberen!

Hoe drink je Absinth?

absint groenGezien het hoge alcoholpercentage van Absinth, wordt het niet aangeraden om het drankje rechtstreeks op te drinken, dat zou voor een wel heel heftige avond zorgen! In plaats daarvan zijn er gelukkig talloze manieren om absint te drinken.

Vaak wordt het drankje aangestoken, zodat de helft van de alcohol verdampt. Daarna wordt het pas gedronken. Of je mengt het met een slokje koud water. De Absinth wordt dan melkachtig.
Een andere manier om Absinth tot je te nemen is middels een suikerklontje. Hiervoor plaats je een speciale Absinth-lepel op een glas, dat met 3cl Absinth is gevuld. Op de lepel plaats je een suikerklontje en vervolgens laat je langzaam ijskoud water over het suikerklontje heenlopen, tot het oplost. Dit kan het beste via een speciale Absinthfontein

Een goede middenweg tussen de twee manieren kan gevonden worden door een in Absinth doorweekte suikerklontje op de Absinth, weer met een speciale Absinth-lepel,  te leggen. Dit suikerklontje steek je vervolgens aan, waardoor een deel van de alcohol verdampt en de suiker karameliseert.

Proost!

Wil je nou altijd wat Absinth bij je hebben? Neem dan ook een kijkje in ons assortiment aan glazen flesjes!

Meer weten over Absinth? Ga dan naar dit artikel van Jellinek en dit artikel van Munchies.

Disclaimer: Wees je ervan bewust dat Absinth zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is.

Posted on

Steampunk brillen – onmisbaar gadget

Een onmisbaar Seampunk gadget zijn Steampunk brillen. Wij noemen deze brillen in het Engels “goggles”. Dat is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende brillen, zoals lasbrillen of ook skibrillen, maar in de Steampunkwereld heb je dus geen bril op, maar “goggles”.

Steampunk goggles kunnen op het voorhoofd of op een hoed worden gedragen.

Zeer geliefd zijn plastic goggles in goud- of koperkleuren, maar je kan ze ook in zwart, bruin, zilver en zelfs in blauw, groen, wit, paars, oranje en rood krijgen. De echte lasbrillen zijn van metaal in zilveren kleur en kunnen ook als basisgoggles worden gebruikt.

Maar waar komt dat vandaan? Waarom heeft een Steampunker “goggles” nodig?

Cyberpunk is een van de literarische moeders van Steampunk. Cyberpunk is een donkere Science-Fiction-wereld waar technologie niet alleen voor ons mensen werkt, maar waar mensen bijvoorbeeld door technologie gepimpt worden en ook door technologie overwacht worden. De film Matrix is hier een goed voorbeeld.

In Matrix worden verspiegelde zonnebrillen gedragen. Een theorie is, dat deze zonnebrillen de voorloper van de Steampunk goggles zijn.

Steampunk bril 3
Steampunk bril 3

Een andere theorie is, dat wij Steampunkers veel op reis zijn, of nu in een tijdmachine of in een luchtschip … en dat wij onze ogen willen beschermen. Als wij ze niet nodig hebben, dan worden de aviator-of pilotenbrillen op de hoge hoed geparkeerd. Lasbrillen zijn nodig, omdat Steampunkers vaak ook “makers” zijn, namelijk hun tijdmachines zelf bouwen. En daar wordt nog wel eens gelast.

Steampunk is dus veel zelf maken. Het moet niet altijd een Steammobiel of een tijdmachine zijn, maar ook kostuums worden heel graag zelf gemaakt of zelf versierd.  Dus wat is leuker dan je eigen goggles te versieren?
Je hebt het nog nooit gedaan? Je bent onzeker? Dat hoeft niet! Het is helemaal niet moeilijk! Je hebt wel goede lijm nodig. Wij hebben heel veel verschillende lijmsoorten uitgeprobeerd en zijn bij deze sieradenlijm uitgekomen. Hij plakt op glas en plastic, hij plakt zelfs metaal op leer en metaal op metaal. Dus echt perfect om goggles te versieren !

1. Koop basis goggles en de sieradenlijm.
2. Neem 2 borrelglazen of de espresso-glazen van de Ikea en draai ze om. Leg de goggles op de borrelglazen. Nu heb je een effen oppervlak waarop je makkelijk kan plakken.
3. Beginnen wij makkelijk: je kan tandwielen op je goggles plakken. Kies hiervoor tandwielen, die een beetje “body” hebben, dus genoeg oppervlakte om voldoende lijm te kunnen gebruiken. Geef de lijm tijd om te drogen, het beste is  ‘s nachts.

Steampunk goggles 195, kleur goud

Wil je echte tandwielen gebruiken, moet je ze vaak aan een kant vlak maken. Ik gebruik hiervoor een Dremel. Wij verkopen zakjes met echte klok en horloge onderdelen, kijk maar. Maar je kan natuurlijk ook een oude klok slopen.

4. Heel gaaf is het ook een echt horloge onderdeel er je bril te plaatsen. Zoals deze klok. Deze past precies op een goggle glas. Dat is makkelijk en heeft toch een heel leuk effect. Kijk:

 

5. Wij Steampunkers houden van functies in onze goggles. Dat kan bijvoorbeeld een zakhorloge zijn of een kompas die je op de goggle plakt. Onze grote zakhorloges passen precies op een goggle.

 

Als de sieradenlijm droog is en de batterij in de zakhorloge is op, kan je het voorste gedeelte van de horloge eraf halen en de batterij wisselen. De achterkant blijft gewoon plakken, zo sterk is de lijm.

Die “glow in the dark” messingkompassen passen ook precies op een goggle-glas.

 

Je kan ook een kompas IN je goggle bouwen:

Of zoals hier een vergrootglas met LED licht op je goggle plakken.

6. Heel leuk en heel makkelijk is het ook als je een spiraalhaarband met een hete lijmpistool rondom de goggles plakt. Is goedkoop en mooi!

7. Wat ook heel mooi staat is als je het elastiek band van de goggles vervangt door een lederen band. Dat kan je makkelijk zelf maken door een oud stuk leer met een holnietje samen te nieten. Gereedschap om dat te kunnen doen kan je bij ons aanvragen.Het leer kan je kopen, of je sloopt oud jasje uit de kringloop of een oud bankstel… Die afzonderlijke leren stukjes kan je makkelijk door bronzen sleutelringen aan elkaar knutselen. Het leukste is natuurlijk als je ook een gesp inbouwt.

Steampunk messing goggles MG5053

8. Je kan de buitenkant van je goggles ook met leer versieren. Dat kan je plakken (yepp, met de sieradenlijm) of je boort gaten in het plastic en bevestigt  het leer erop met holnietjes. Het leer kan je dan weer bijvoorbeeld door een ornament dat je op maat hebt geknipt, versieren.

Er zijn nog zo veel mogelijkheden je goggles te versieren, met kant, veren, bloemetjes, met messing, met ornamenten … laat je fantasie de vrije loop! Als je nog vragen hebt, schrijf ons gewoon, wij vinden het leuk om te helpen!

 

Heb je mooie goggles gemaakt? Laat ze ons zien en stuur een foto !

Posted on Geef een reactie

Hoe maak je een Steampunk papegaai?

Steampunk papegaai Captain Cook

Ik denk er al zo lang over na – een blog voor onze Steampunkers in Nederland! Wij hebben zo veel contact met jullie en wij worden zo vaak gevraagd hoe je dit of dat knutselt … dus: de oplossing zou een blog kunnen zijn!

Hoe vaak ik ga schrijven hangt wel van mijn tijd af. Maar ik ga mijn best doen jullie vragen een plekje te geven!

Heel vaak worden wij gevraagd naar de Steampunk papegaaien. Ik heb er zo veel gemaakt, – ik wil ze eigenlijk niet meer maken. Misschien nog 1 of 2 als ik er echt zin in heb – en dat was het dan.  Ik hoop dat jullie dat begrijpen, ik wil niet altijd dezelfde spullen maken, ik wil ook nieuwe dingen uitproberen, – het moet gewoon leuk blijven.

Maar voor iedereen, die het aandurft – en Steampunk is natuurlijk ook zelf maken (!!), hier een handleiding hoe het moet. Ik heb zelf heel veel moeten uitproberen, maar hier laat ik jullie al mijn trucjes weten ;-), doen jullie jullie voordeel ermee!

 1. Op de vlooienmarkt of marktplaats een “Fur Real friends papegaai Coco” scoren. Ze worden niet meer gemaakt, dus je moet ze gebruikt kopen. Vaak functioneren ze dus ook niet meer 100%. Ze komen in verschillende talen, let op.
 2. Nu moet de vogel “veren laten”. Hij heeft een klittenband op de rug, die moet open. Rechts en links daarvan is het “vacht” vast genaaid aan kleine plastic clips, die met de vogel verbonden zijn. Die eerst doorknippen. Ik gebruik hiervoor een nagelschaar. Werk je voorzichtig naar het hoofdje (knip het “vacht” met een grote schaar door. Voorzichtig, omdat er een paar elektrische kabeltjes bij de nek liggen, die je makkelijk kan beschadigen. En dat zou jammer zijn.)
 3. Rond om de ogen zijn ook 2 bevestigingen, knip ze gewoon door.
 4. De vleugels zijn niet van 1 stuk plastic gemaakt, maar hebben gaten. Door de gaatjes heeft de producent de “vacht” vastgenaaid, knip het gewoon door, dan kan je het vacht als een geheel van de vleugel trekken.
 5. Het is heel moeilijk het vacht van de pootjes te krijgen. Het is namelijk aan elk pootje vastgemaakt door een kabelbinder. Die moet je met een nagelschaar en veel kracht doorknippen, dan kan je de rest vacht gewoon van het pootje trekken.
 6. Zo, nu is die naakt :-D. Gebruik nu crep-plakband om de ogen en als je wilt ook de snavel en pootjes af te plakken. Anders worden die ogen blind, en dat wil je niet, ze zijn juist mooi als ze zo levensecht kijken als bij de originele papegaai.
 7. Voor dat je de vogel kan primen, gebruik fijn schuurpapier om het plastic even op te ruwen. Vooral is dat belangrijk op de vleugels. Het is een plastic met veel weekmakers, en zonder het schuren kan de primer niet goed hechten.
 8. Nu de vogel primen. Ik doe dat buiten. Dek een tafel af met een plastic folie (vuilniszak open gesneden) en gebruik ook latex handschoenen. De primer kan duur zijn – of die van de Action, ik heb daar geen verschil kunnen ontdekken. Pak de vogel bij de benen en prime hem (op zijn kop dus). Laat hem drogen. Als hij droog is, prime hem nog eens, deze keer laat je hem staan. Op deze manier prime je echt alle kanten van dat beest.  
 9. Nu kan je ook de standaard primen.
 10. Alles droog? Dan kan je nu de zwarte spuitverf – Actionverf is prima, ik neem mat – aanbrengen, weer 1 x op z’n kop, 1 x als die staat. Goed laten drogen, het beste is 12 uur of zelfs langer. Liefst binnen, in de warmte. De standaard ook natuurlijk.
 11. Als die echt goed droog is, kan je met een sponsje 2 kleuren, goud en koper tamponeren. Dat geeft een leuk roest-effect.
 12.  Haal eerst het plakband eraf. Hij is nu al mooi, toch? Maar je wil de vogel natuurlijk nog versieren. Dat kan je met tandwieltjes doen (onze tandwiel-sets met de nummers 1,5, 23, 10,6 12, 34,56..), en wat ik heel erg leuk vind zijn de wijzerplaatjes van oude horloges ( vind je hier: https://www.steampunk-heaven.nl/product/steampunk-horloge-wijzerplaatjes-set-van-5-stuks/ )
 13. Wie wil, kan ook nog een monocle aan de vogel bouwen. Ik heb de monocles speciaal in de shop geboekt: https://www.steampunk-heaven.nl/product/steampunk-monocle-met-goudkleurige-ketting/. Het is niet heel makkelijk het monocle aan de papegaai vast te maken, Frank heeft altijd oude Mecano gebruikt. Hebben wij van marktplaats geplukt. En ik heb meestaal nog een ketting aan de monocle gebouwd.
 14. Vaak hebben de papegaaien een kleine zakhorloge (echt of nep) en ook echte klokkettingen gekregen.
 15. Af en toe heb ik ook nog wenkbrouwen aan de papegaaien geschroefd. Gewoon een ornamentje genomen, op maat geknipt en aangeschroefd. Oh, dat is nog belangrijk:
 16. Ik heb altijd torque schroefjes gebruikt, dat zijn mini-schroefjes, dus zijn ze ook niet zo lang en kunnen geen electronica beschadigen omdat ze echt net door het plastic heen gaan. Dat is ook voor de tandwielen en de wijzerplaatjes belangrijk.
  Steampunk papegaai Captain Cook
  Steampunk papegaai Captain Cook
  Steampunk papegaai Captain Cook
  Steampunk papegaai Captain Cook

 17. Hetzelfde principe kan je gebruiken voor baby papegaaien, eekhorentjes, eendjes, vogeltjes … probeer maar uit! Veel plezier!
Posted on

Steampunk ICE walk Jan 2018

Steampunk (Heaven) haalt weer de pers op Scheveningen in januari 2018

Bijzondere mensen … aan het Strand van Scheveningen

Het jaar 2018 is dan nog maar pas 12 dagen bezig. Ik heb toch al mooi een fraai uitje naar zee achter de rug. Meer bepaald: naar de Nederlandse kust. Scheveningen was ‘The Place To Be’. De reden van mijn uitje was veeleer musicalgericht. In het plaatselijke Circus Theater speelt al een hele poos ‘The Lion King’. Mits dat een bezoekje aan deze musical al lang op mijn bucketlist stond, maakte ik er toch maar eventjes wat tijd voor bij. En tja … ik was veel te vroeg aan zee. En dan is een wandeling op de zeedijk iets wat je normaal gezien wel doet.

En toch … Op 6 januari leek de Scheveningse Zeedijk compleet anders te zijn dan anders. Het bruiste als nooit tevoren. Ik ontmoette daar bijzondere mensen. Neen, niet de habitués: redders met sixpack, late Nieuwjaarsduik-deelnemers met Unox-mutsen op of geen toeristen met Hawai-shorts aan. Ik heb zelfs geen enkele van de drie gespot. Aan de plaatselijke roetsjbaan, ontmoette ik mensen in ronduit prachtige kostuums.

Stijlvolle outfits uit de Belle Epoque tijd zijn blijkbaar helemaal hip om naar het strand te trekken. Je zag het meteen: de rode Baywatch-badpakken van Pamela Anderson zijn helemaal out. Toch maar eens een kijkje nemen tijdens de koopjes. Je weet nooit waarvoor een hippe attitude allemaal goed kan zijn.

Foto’s: Bart Liekens

Posted on

Steampunk Heaven haalt de pers: Steampunk de trend bij carnaval

Steampunk Heaven is geïnterviewd door de NOS met plaatsing van dit artikel als resultaat!

Victoriaans met een vleugje techniek: Steampunk de trend bij carnaval

JIMMY PURIMAHUWA | HOORNWEGFOTOGRAFIE LEONIE OUWERKERK

Net als de modewereld kent ook de carnaval zijn eigen trends. Naast de traditionele Limburgse carnavalsjassen en het Brabants bont is dit jaar Steampunk niet aan te slepen. Dat is een stijl die Victoriaanse kleding combineert met ouderwetse technische snufjes.

Het genre is vanuit fantasybeurzen en gekostumeerde evenementen komen overwaaien naar het grote publiek. “De hoge hoeden, lange jassen en futuristische brillen zijn de hele tijd uitverkocht”, zegt Cees van der Horst van de winkel Feestkleding Breda.

In winkels door het hele land blijkt Steampunk het populairst. Van Breda tot Maastricht, bij alle carnavalswinkels en speciaalzaken vliegen Steampunk-artikelen als zoete broodjes over de toonbank. Webshop Steampunk Heaven zag de verkoop de afgelopen twee jaar verdrievoudigen.

Hoeden met koperen brillen zijn niet aan te slepen. JIMMY PARIMUHAWA

Ook bij Coppens Warenhuis in Eindhoven worden veel hoeden, laarzen en sieraden in Victoriaanse stijl verkocht. “Prachtige kostuums met tandwieltjes en andere details”, zegt eigenaar John Coppens. De kleding is voornamelijk populair bij volwassenen.

Onder jonge meiden is een andere trend zichtbaar. Zij kopen het liefst een sexy verkleedpak. “Bijvoorbeeld een bijtjeskostuum met diadeem en kniekousen”, zegt Van der Horst van Feestkleding Breda. Ook kinderen dragen liever iets anders. “Die willen als Max Verstappen of politieagent”.

Oorsprong

Steampunk is gebaseerd op het toekomstbeeld dat mensen rond 1800 hadden van de industriële revolutie. In die tijd werd de stoomtrein ontwikkeld, vandaar de naam Steampunk. De stijl is te herkennen aan hoge hoeden, korsetten, lange jassen, klokken, koperen machines en zandlopers.

In carnavalswinkels zijn de kleding en accessoires nagemaakt, maar de echte steampunker maakt het liever zelf. “Sommige mensen halen een oude klok van hun grootmoeder van zolder en slopen de tandwieltjes eruit”, zegt Frank Kuijpers, eigenaar van webshop Steampunk Heaven.

Een man in Steampunk-kleding VICTORIAN DREAMS
Een Steampunk-hoed met tandwieltjes VICTORIAN DREAMS

Veel mensen laten hun creativiteit de vrije loop gaan. Op fantasyfestivals zie je volgens Kuijpers de gekste dingen voorbijkomen. “Mensen met koffertjes op hun rug gemaakt van klokken en buizen. Soms komt er zelfs stoom uit.”

Leonie Ouwerkerk van Victorian Dreams merkt ook dat veel mensen hun eigen verkleedpak maken. Zij verkopen vooral kant-en-klare korsetten waar mensen zelf hun outfit omheen kunnen bouwen. “Daar verkopen we er deze carnaval ontzettend veel van”, zegt Ouwerkerk.

Mad Max

Waarom Steampunk zo populair is bij het grote publiek is niet eenduidig te verklaren. Enerzijds kan de trend worden veroorzaakt door films als Mad Maxwaar in 2015 een remake van verscheen, en Wild Wild West met Will Smith uit 1999, waarin de stijl een rol speelt.

Anderzijds kan het zijn dat elementen uit deze stijl over het algemeen aan populariteit winnen. “Steampunk zie je bijvoorbeeld ook terug in de industriële koperen lampen die je op dit moment in veel horecagelegenheden ziet”, zegt Kuijpers.