Over onsBlogContact
cogs

Grootste Steampunk assortiment van NL

cogs

Gratis verzending vanaf €75,00

cogs

Gratis zakhorloge vanaf €100,- bestelwaarde

Absint of niet Absint, dat is geen vraag!

 

Absint is misschien wel het populairste drankje onder Steampunkers. Heb jij het al eens gedronken? Dit cultdrankje gaat al jaren mee in de Steampunkwereld en hoort er gewoon bij. De groene kleur van het drankje beïnvloedt zelfs regelmatig de Steampunk kleding.

Kijk eens, wat Clara van “Ruffles & Steam” op onze titelfoto ervan heeft gemaakt. Clara heeft een shoot gedaan helemaal in het Absinth thema. Hierin is ze is een Absint-Elfje, logisch, toch? Bekijk de details van haar outfit maar eens goed, de vleugels zijn Absint-lepels! (De foto is gemaakt door Fantastic People Pictures en de set heeft Nana samengesteld.) Daar zie je weer eens dat Steampunk niet alleen bruin hoeft te zijn.

Tegenwoordig kom je Absint helaas nog zelden tegen op de dranklijst, maar ooit was dit hét drankje van de Bohemiaanse elite. Ook vele kunstenaars waren fan van het drankje. Denk aan Vincent van Gogh, Picasso en Oscar Wilde. Door onder andere de gifgroene kleur van het drankje, werd het al snel neergezet als een mythisch drankje. Men geloofde dat het de kracht had om je naar nieuwe werelden te brengen. Dit is ook waar het drankje de bijnaam “de groene Fee” aan dankt. Oscar Wilde, de bekende Ierse dichter en toneelschrijver, beschreef het drankje ooit als:

“Na het eerste glas zie je de dingen zoals je ze graag wilt zien. Na het tweede glas zie je de dingen zoals ze niet zijn en na het derde glas zie je dingen zoals ze werkelijk zijn, dat is nog het meest afschuwelijke van alles.”

Je komt er natuurlijk maar op één manier achter of dit echt zo is, dus proeven maar! Hier een recept voor diegenen die het aandurven.

Death in the afternoon:

  • een shot Absint
  • 1 glas ijskoude Champagne
  • een jigger (shotglas)
  • 1 champagnecoupe

Hemingway himself zei over het recept: ‘Schenk 1 shot Absint in een champagnecoupe. Voeg ijskoude Champagne toe tot het geheel de juiste melkachtige textuur heeft. Drink er langzaam drie tot vijf coupes van.’ Nu weten wij ook waarom het Death in the afternoon heet ……..

Hallucinerende effecten van absint

De psychedelische effecten van het drankje zijn voor het grootste deel toe te schrijven aan het hoge alcoholpercentage. Dit ligt gemiddeld op zo’n 55% tot wel 70% alcohol, best wel sterk dus! Maar dit is natuurlijk niet het enige bestanddeel. Absint wordt gedestilleerd uit alcohol en het kruid alsem. Het kruid alsem bevat absintine en thujon. Absintine zorgt voor een bittere smaak en thujon werkt enigszins hallucinerend. De meeste Steampunkers onder ons zien het thujon gehalte ook wel als een indicator voor de mate van hallucinatie.

De hallucinerende effecten van Absint, hebben er in het verleden voor gezorgd dat het drankje werd verboden omdat het tot waanzin zou leiden. De grote boosdoener was het bestanddeel thujon. Dit gebeurde in 1909 in Nederland, maar gelukkig werd in 2004 het verbod opgeheven. De thujon bleek namelijk alleen bij zeer hoge doseringen voor een hallucinerend effect te zorgen. Daarom is Absint sindsdien alleen maar verkrijgbaar met een thujon gehalte onder de 35 milligram per liter. Nu het veilig is gemaakt, is het dus zeker de moeite waard om een keer te proberen!

Hoe drink je Absint?

absint groenGezien het hoge alcoholpercentage van Absint, wordt het niet aangeraden om het drankje rechtstreeks op te drinken, dat zou voor een wel heel heftige avond zorgen! In plaats daarvan zijn er gelukkig talloze manieren om absint te drinken.

Vaak wordt het drankje aangestoken, zodat de helft van de alcohol verdampt. Daarna wordt het pas gedronken. Of je mengt het met een slokje koud water. De Absint wordt dan melkachtig.
Een andere manier om Absint tot je te nemen is middels een suikerklontje. Hiervoor plaats je een speciale Absint-lepel op een glas, dat met 3cl Absint is gevuld. Op de lepel plaats je een suikerklontje en vervolgens laat je langzaam ijskoud water over het suikerklontje heenlopen, tot het oplost. Dit kan het beste via een speciale Absintfontein

Een goede middenweg tussen de twee manieren kan gevonden worden door een in Absint doorweekte suikerklontje op de Absint, weer met een speciale Absint-lepel, te leggen. Dit suikerklontje steek je vervolgens aan, waardoor een deel van de alcohol verdampt en de suiker karameliseert.

Proost!

Wil je nou altijd wat Absint bij je hebben? Neem dan ook een kijkje in ons assortiment aan glazen flesjes!

Meer weten over Absint? Ga dan naar dit artikel van Jellinek en dit artikel van Munchies.

Disclaimer: Wees je ervan bewust dat Absint zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is.

Komende evenementen

Evenementen uit het verleden

Bekijk alle evenementen