Steampunk symbolen

 

Binnen Steampunk kan je verschillende karakters laten zien door jouw kostuum. Je kan een Steampunk piraat (luchtschip-piraat?) zijn, een Steampunk onderzoeker, een Steampunk schoonheid uit het Victoriaanse tijdperk, een Steampunk avonturier, een Steampunk uitvinder of een Steampunk sprookjesfiguur zoals Roodkapje, een Steampunk Schot, een Steampunk tovenaar … Jouw fantasie mag helemaal losgaan.

Nu maken de fijne details het kostuum. Maar welke symbolen zijn Steampunk – of waarom associëren we een aantal symbolen met Steampunk? We hopen je hier op ten minst een paar antwoorden te kunnen geven. Let op, het zijn wel onze antwoorden, ze zijn niet in steen gebeiteld – Steampunk is en blijft een fantasiewereld.

Zeker, deze fantasiewereld baseert de kleding op de kleding uit het Victoriaanse tijdperk, maar de uitdrukking “historisch correct” bestaat niet in Steampunk. Integendeel, creativiteit en verbeeldingskracht zijn nadrukkelijk gewenst!

Steampunk is naast het Victoriaanse tijdperk gebaseerd op verhalen zoals “20.000 Miles Under the Sea”. Alle nautische symbolen zijn dus Steampunk-symbolen. Denk aan alle nautische uniformen en insignes, denk aan inktvissen, zeepaardjes en in de ruimste zin ook aan piraten. Maar daarover later meer.

Natuurlijk is een kompas ook een nautisch Symbool en daarom Steampunk. Ken je de film “The Golden Compass?” Deze film heeft ook veel verschillende Steampunk-elementen, zoals luchtschepen en Victoriaanse kleding, dus kompassen hebben een dubbele Steampunk-betekenis !!

Een andere film of boek met een grote impact op Steampunk is “Alice in Wonderland”. Maar waarom is Alice in Wonderland zo geliefd bij Steampunkers? Kijk even goed, dan zie je het meteen! De hoge hoeden van de hoedenmaker, de klok van het witte konijn, de Victoriaanse kraag op vele kostuums, en de onweerstaanbare Cheshire-Cat die het hart van elke Steampunker met zijn wijsheid raakt. (Ik ben niet gek. Mijn realiteit is gewoon anders dan die van jou.)

Maar er is ook een scène in Alice in Wonderland, waar ze het drankje “DRINK ME” en de cake “EAT ME” moet eten om de juiste maat te krijgen om de sleutel naar Wonderland van de tafel te halen. De sleutel tot het land van de fantasie … wat past beter bij ons Steampunkers?

De tweede Alice in Wonderland-film zit vol met Steampunk-elementen. Er speelt zelfs een persoon genaamd “tijd” mee die in zijn achterhoofd een ingebouwd uurwerk heeft. Hij regeert over de toekomst en het verleden, waardoor natuurlijk het hart van elke Steampunker sneller klopt, omdat:

We van tijdreizen houden!

We bouwen tijdmachines in koffers of soms zelfs in kleine kasten en natuurlijk dragen we “goggles” (hoe wij een lasbril noemen), om onze ogen te beschermen tegen de “tijdwind”. Kan ook handig zijn als de tijdmachine stuk gaat en er geschroefd of gesoldeerd moet worden.

(Dit is de tijdreiskast van Fairyina. Sinds 2007 reist de kast met de Steampunk Objective naar veel Fantasy evenementen waar Fairyina en de kast kunnen worden bewonderd.)

Maak je geen zorgen als je tijdmachine nog niet start – misschien mis je de juiste tandwielen ?! Dat is een van de redenen waarom wij zo van klokken houden en oude uurwerken en wekkers van de rommelmarkt niet veilig zijn voor Steampunk-hobbyisten … we zijn altijd op zoek naar de perfecte tandwiel.

We houden ook ervan een voorraad tandwielen bij ons te hebben. Daarom verbinden wij design vaak met het nuttige en kun je vaak tandwielen vinden op sieraden, hoeden of lasbrillen. Je weet ten slotte nooit wanneer je ze nodig hebt …

Steampunk heeft dus veel te maken met zelf knutselen, creatief zijn en het bedenken van nieuwe kostuums en nieuwe verhalen die het kostuum en Steampunk uitleggen. Ik denk aan de veel geliefde Jodelworm, eenhoorn pee, hersenen in een koffer … Ken je ze al?

(Hier de Jodelwurm van “Rosalinde von Gahrenfels”, gefotografeerd door MissMe.Photografie. Hij danst als je hem hardop bewondert. Luid “Aaaah, ooooh” te roepen is van harte welkom!)

(Barnabas met enkele van de geweldige creaties van het Wupperdampf Laboratorium. Zie je de hersenen in de koffer?)

(Andy Frasers unicorn pee maakt hier duidelijk indruk!)

Nikola Tesla is voor ons Steampunker daarom ook een rolmodel van eerste kwaliteit. Hij was uitvinder in het Victoriaanse tijdperk. In die tijd dacht Tesla al aan draadloze energie en berichten, – geweldig! Iedereen die rond 1890 droomt van de technologieën van vandaag, heeft zeker een plaatsje gereserveerd in de Steampunk wereld!

Overigens zijn ballonnen Steampunk-symbolen, omdat ze zonder elektriciteit worden aangedreven en al sinds de gebroeders Montgolfier (1783) door de lucht varen.

En dat brengt me uiteindelijk bij de Steampunk-piraten. Steampunk en avontuur, het past gewoon bij elkaar. Je bent piraat op een schip dat door de tijd kan reizen. Misschien heb je het eerder gekaapt? Of het is zelfs een zeppelin, een luchtschip? Ik kan het helemaal voor mij zien, jij ook?

Het woord “steam” in Steampunk betekent “stoom”. In het Victoriaanse tijdperk werden machines aangedreven door stoom in spoorwegen, schepen en fabrieken. Stoom-aangedreven treinen en (tijd)reizen erin spelen daarom een ​​belangrijke rol in Steampunk. Treinen zijn niet alleen populair als foto achtergrond, maar de afbeelding van treinen worden b.v. ook graag op zakhorloges gedragen.

Er zijn nog zoveel andere Steampunk-symbolen, bijen, cameo’s, leerwerk, camera’s, … maar dit valt buiten het bereik van vandaag. Misschien een andere keer meer..

Liefs,

Irma Madhatter

of

Dani van Steampunk Heaven