Over onsBlogContact
cogs

Grootste Steampunk assortiment van NL

cogs

Gratis verzending vanaf €75,00

cogs

Gratis zakhorloge vanaf €100,- bestelwaarde

Steampunk Heaven haalt de pers: Steampunk de trend bij carnaval

Steampunk Heaven is geïnterviewd door de NOS met plaatsing van dit artikel als resultaat!

Victoriaans met een vleugje techniek: Steampunk de trend bij carnaval

JIMMY PURIMAHUWA | HOORNWEGFOTOGRAFIE LEONIE OUWERKERK

Net als de modewereld kent ook de carnaval zijn eigen trends. Naast de traditionele Limburgse carnavalsjassen en het Brabants bont is dit jaar Steampunk niet aan te slepen. Dat is een stijl die Victoriaanse kleding combineert met ouderwetse technische snufjes.

Het genre is vanuit fantasybeurzen en gekostumeerde evenementen komen overwaaien naar het grote publiek. “De hoge hoeden, lange jassen en futuristische brillen zijn de hele tijd uitverkocht”, zegt Cees van der Horst van de winkel Feestkleding Breda.

In winkels door het hele land blijkt Steampunk het populairst. Van Breda tot Maastricht, bij alle carnavalswinkels en speciaalzaken vliegen Steampunk-artikelen als zoete broodjes over de toonbank. Webshop Steampunk Heaven zag de verkoop de afgelopen twee jaar verdrievoudigen.

Hoeden met koperen brillen zijn niet aan te slepen. JIMMY PARIMUHAWA

Ook bij Coppens Warenhuis in Eindhoven worden veel hoeden, laarzen en sieraden in Victoriaanse stijl verkocht. “Prachtige kostuums met tandwieltjes en andere details”, zegt eigenaar John Coppens. De kleding is voornamelijk populair bij volwassenen.

Onder jonge meiden is een andere trend zichtbaar. Zij kopen het liefst een sexy verkleedpak. “Bijvoorbeeld een bijtjeskostuum met diadeem en kniekousen”, zegt Van der Horst van Feestkleding Breda. Ook kinderen dragen liever iets anders. “Die willen als Max Verstappen of politieagent”.

Oorsprong

Steampunk is gebaseerd op het toekomstbeeld dat mensen rond 1800 hadden van de industriële revolutie. In die tijd werd de stoomtrein ontwikkeld, vandaar de naam Steampunk. De stijl is te herkennen aan hoge hoeden, korsetten, lange jassen, klokken, koperen machines en zandlopers.

In carnavalswinkels zijn de kleding en accessoires nagemaakt, maar de echte steampunker maakt het liever zelf. “Sommige mensen halen een oude klok van hun grootmoeder van zolder en slopen de tandwieltjes eruit”, zegt Frank Kuijpers, eigenaar van webshop Steampunk Heaven.

Een man in Steampunk-kleding VICTORIAN DREAMS
Een Steampunk-hoed met tandwieltjes VICTORIAN DREAMS

Veel mensen laten hun creativiteit de vrije loop gaan. Op fantasyfestivals zie je volgens Kuijpers de gekste dingen voorbijkomen. “Mensen met koffertjes op hun rug gemaakt van klokken en buizen. Soms komt er zelfs stoom uit.”

Leonie Ouwerkerk van Victorian Dreams merkt ook dat veel mensen hun eigen verkleedpak maken. Zij verkopen vooral kant-en-klare korsetten waar mensen zelf hun outfit omheen kunnen bouwen. “Daar verkopen we er deze carnaval ontzettend veel van”, zegt Ouwerkerk.

Mad Max

Waarom Steampunk zo populair is bij het grote publiek is niet eenduidig te verklaren. Enerzijds kan de trend worden veroorzaakt door films als Mad Maxwaar in 2015 een remake van verscheen, en Wild Wild West met Will Smith uit 1999, waarin de stijl een rol speelt.

Anderzijds kan het zijn dat elementen uit deze stijl over het algemeen aan populariteit winnen. “Steampunk zie je bijvoorbeeld ook terug in de industriële koperen lampen die je op dit moment in veel horecagelegenheden ziet”, zegt Kuijpers.

Komende evenementen

Evenementen uit het verleden

Bekijk alle evenementen