Over onsBlogContact
cogs

Grootste Steampunk assortiment van NL

cogs

Gratis verzending vanaf €75,00

cogs

Gratis zakhorloge vanaf €100,- bestelwaarde

Steampunk is zelf maken

Steampunk is zelf maken

Mijn lieve, goggle-dragende vrienden,

SPRING IS COMING!! En dat betekent de EVENEMENTEN SEISOEN IS COMING!!

Het voorjaar komt eraan en eindelijk kunnen wij onze outfits weer showen op de verschillende evenementen en onze Steampunk kennissen in de armen sluiten!

Vroeger werden alle Steampunk-outfits en accessoires zelf gemaakt, er was niets te koop. Je moest wel zelf aan de bak. Ondertussen heeft zelfs het carnaval Steampunk ontdekt als een verkleed-stijl en er worden druk kant-en-klare Steampunk-accessoires besteld. Deze klant van ons heeft gewoon een Steampunk jurkje, een legging, een korset en een hoed bij ons gekocht. Klaar is Kees.

Een tevreden klant en haar man

Voor themafeesten of carnaval, zijn deze kleding en accessoires zeker genoeg. Maar laten we de naakte, harde waarheid onder ogen zien: Je kan je Steampunk accessoires ook zelf maken of zelf pimpen. Durf het gewoon aan en je hebt iets unieks!

Echt Steampunk is echt zèlf maken of gekochte spulletjes met zelfgemaakte dingen combineren.

Niet iedereen heeft het talent zijn outfit zelf te naaien, te lassen of te knutselen. Maar misschien wil je het wel eens proberen?

Steampunkers beginnen vaak zo:
Vind kleding of een hoed, bijvoorbeeld in onze webshop, op de rommelmarkt of in een kringloopwinkel, dat maakt niet uit. Combineer deze kledingstukken tot outfits die jouw Steampunk-karakter afbeelden.
Omdat Steampunk geen historisch tijdperk was, maar een fantasieproduct is, bestaan voor Steampunkers geen beperkingen, zoals voor Vikingen of middeleeuwse figuren. We hoeven ons niet per sé aan de historische richtlijnen te houden, we zijn vrij !! Hoe gaaf is dat?

Je kunt gewoon op internet surfen en daar geïnspireerd raken. Welicht ken je een figuur, een filmpersonage … die je aanspreekt en je als basis wilt nemen. Elsa, de Steampunk ijs-prinses? Haha, dat is mogelijk! Een Steampunk Heidi? Dat kan. Kijk wat Hannelore ervan gemaakt heeft. Ze is heel creatief en maakt ook haar lasbrillen zelfs. Te gek, toch?

Model: Hannelore Kuperus

Foto: Frans de Winter

Of wil je een Steampunk-krijger zijn? Geweldig idee! Laat gewoon Steampunk-elementen in je outfit zien. Kan je ok een functie inbouwen? Dat zou geweldig zijn!

Dat betekent dus NIET dat je gewoon overal tandwielen op moet plakken en voilà – het is Steampunk. De “echte” Steampunker houdt niet veel van plakken, hij versiert door lassen of solderen, houdt van naald & draad, metalen klinknagels en splitpennen.

Wij van Steampunk Heaven zijn niet zo streng, we vinden het belangrijker dat het makkelijk te doen is en er goed uitziet. Vaak wordt er bijvoorbeeld bij een middeleeuws kostuum op gelet dat alles historisch correct is genaaid. Bij Steampunk is precies het ontbreken van de regels, die gelden in middeleeuwse dorpen en viking kampementen, wat Steampunk bepaalt. Onze outfits hoeven niet historisch correct te zijn.

Veel meer wordt het spelen met geschiedenis, fantasie en onderdelen met een functie in je kostuum, gewaardeerd. Een Steampunk officier met een hoed die een werkende klok heeft zou kunnen. Een gentleman met een mechanische arm van leer en messing is ook een mogelijkheid.

Model: Filip van de Belgische Steampunk familie

Fotograaf: Peter Van de Schans

Dus wees niet roomser dan de Paus, maar geniet er vooral van je eigen kostuum te creëren.

De basis kan b.v. een Victoriaans geïnspireerde outfit zijn. Ook zonder de opgeplakte tandwielen is een victoriaans kostuum gemakkelijk te herkennen als een Steampunk-outfit. De dames zouden het ‘zoete’ van een kant-versierd kostuum kunnen breken met accenten van messing en leer. Of wat denk je ervan stoere accessoires toe te voegen zoals een vogelkooi van messing als “handtas”?

Model: Yvonne Jasperse

Foto: Frans de Winter

Ook voor de Steampunk man is een heupriem van leer een goed basis stuk. Het biedt mogelijkheden een portemonnee en of mobiele telefoon onder te brengen. Heel handig. Aan de riem zou je ook nog Steampunk-symbolen kunnen hangen. Een messing telescoop, een messing kompas … zo’n kostuum leeft van de kleine accessoires.

En dan: goggles! Mensen blijven ons vragen: waarom dragen Steampunkers lasbrillen ?? Het antwoord is simpel: Ze beschermen onze ogen! Voor de enorme tijdwind tijdens tijdreizen, voor explosies bij het repareren van de tijdmachine of voor vliegen die ons tegemoet komen als wij met onze stoom aangedreven voertuigen onderweg zijn. Logisch toch?

In de volgende editie van onze blog laten we je zien hoe je eenvoudig een kunststof of metalen goggle met leer kunt versieren. Het is echt niet moeilijk, dat kan jij ook!
Een dusdanig versierde goggle ziet er goed uit en maakt een net kostuum ietsje stoerder.

Wij hopen dat je in de tussentijd rommelmarkten en kringlopen onveilig maakt en leuke onderdeeltjes vindt voor je droom-kostuum! Tot dan!

Irma Madhatter
of gewoon
Dani van Steampunk Heaven

PS: Zou je het toch niet alleen aandurven, kom dan naar een van onze hoeden-workshops! Dat is een goed begin voor een eigen Steampunk outfit!

Komende evenementen

Evenementen uit het verleden

Bekijk alle evenementen