Over onsBlogContact
cogs

Grootste Steampunk assortiment van NL

cogs

Gratis verzending vanaf €75,00

cogs

Gratis zakhorloge vanaf €100,- bestelwaarde

Wat is Steampunk

Stel je voor dat je rond 1900 leeft. Koningin Victoria zit op de troon in Engeland – dit wordt ook wel het Victoriaanse tijdperk genoemd. De heren van stand dragen hoge hoeden, de dames hoepelrokken en korsetten. Sinds 1880 is er elektriciteit, maar dit wordt in eerste instantie gebruikt in vuurtorens en grote machines, voordat het jaren later zijn weg vindt naar particuliere woningen. Geen elektriciteit, maar stoom is de drijvende kracht van deze tijd. Machines in spoorwegen, schepen en fabrieken worden aangedreven door stoom.

Als je dan had geleefd, hoe zou je je dan de toekomst hebben voorgesteld? Vooruitgang lijkt overal te zijn, reizen die vroeger maanden duurden, waren plotseling binnen enkele weken mogelijk. Dus waarom zou je straks niet ook door de tijd kunnen reizen? Natuurlijk met een stoom aangedreven machine.

Maar wat draag je nou tijdens zo’n tijdreis? Mannen kunnen bijvoorbeeld een hoge hoed dragen, ‘zonder’ was natuurlijk moeilijk voor te stellen in deze tijd. Ook belangrijk natuurlijk is een bril voor je ogen die je kunt ‘parkeren’ op de cilinder. Misschien een paar reserveonderdelen voor de tijdmachine? Tandwielen en schroeven? Steampunk verwijst dus naar een tijd die nooit heeft bestaan. Het is een fantasiewereld dat het basisidee heeft: ‘hoe hebben mensen rond 1900 zich de toekomst voorgesteld’?

 

Of anders gezegd: Combineer de Victoriaanse tijd met een toekomstbeeld op de Industriële revolutie zoals men deze rond de jaren 1900 voorstelde. Voeg hier een vleugje sciencefiction en fantasie aan toe, en je hebt…..Steampunk! Je kunt een geschiedenis bedenken waarin je verbeeldingskracht geen grenzen kent. Wil je een luchtschip piraat zijn geweest? Een officier van de Tijdreisgroep? Of verzin je een ander toekomstfiguur? Alles is mogelijk omdat Steampunk nooit heeft bestaan. Hoe kwam Steampunk tot stand? Daar zijn de meningen verdeeld over.. Het lijkt erop dat het woord ‘Steampunk’ voor het eerst werd gebruikt door de schrijver K.W. Jeter.

Hij schreef: Persoonlijk denk ik dat Victoriaanse fantasieën de volgende grote trend zijn, zolang we een passend woord (…) kunnen vinden. Iets op basis van de juiste technologie van dit tijdperk, zoals ‘Steampunk’ misschien.Sommigen zeggen dat de film ‘Wild, Wild West’ met Will Smith één van de pioniers van Steampunk is. Anderen zeggen dat Madonna in een van haar shows de nieuwe stijl die heeft geïntroduceerd die is ontstaan tijdens het Burning Man festival.Wat het ook is, het is belangrijk dat Steampunk een fantasie richting is die ons aanmoedigt om onze eigen kostuums te maken. Meestal zijn de kostuums op basis van een historische outfit – maar dat hoeft niet.Bijvoorbeeld kan er een werkend kompas of werkende klok in je goggle verwerkt worden. En deze kan dan weer op je hoed bevestigd worden. Of je laat zelfs stoom uit je tijdreis koffer komen! Dus waar wacht je nog op? Wees niet bang om zelf je Steampunk-kostuum te maken of te personaliseren. ‘Sloop’ een oude wekker, om aan tandwielen te komen (we hebben ook tandwielen in onze webshop), versier je hoed, trek je rokken op met horlogekettingen, – laat je fantasie de vrije loop.

Wij vinden het super leuk om foto’s van jouw nieuwe creatie toegezonden te krijgen, we tonen de mooiste op onze Facebook-pagina!

Komende evenementen

Evenementen uit het verleden

Bekijk alle evenementen