Over onsBlogContact
cogs

Grootste Steampunk assortiment van NL

cogs

Gratis verzending vanaf €75,00

cogs

Gratis zakhorloge vanaf €100,- bestelwaarde

Steampunk brillen – onmisbaar accessoire

Een onmisbaar accessoire binnen de Steampunk zijn Steampunk brillen, ook wel ‘goggles’ genoemd. Dat komt vanuit de Engelse verzamelnaam voor verschillende soorten brillen, zoals bijvoorbeeld lasbrillen of skibrillen. In de Steampunkwereld heb je dus geen bril op, maar ‘goggles’.
Steampunk goggles kunnen op het voorhoofd of op een hoed worden gedragen.

Zeer geliefd zijn plastic goggles in goud- of koperkleuren, maar je kan ze ook in zwart, bruin, zilver en zelfs in blauw, groen, wit, paars, oranje of rood krijgen. De echte lasbrillen zijn van zilverkleurig metaal  en kunnen ook als basisgoggles worden gebruikt.

Maar waar komt dat vandaan? Waarom heeft een Steampunker goggles nodig?
Cyberpunk is een van de literaire moeders van Steampunk. Cyberpunk is een donkere Science-Fiction-wereld waar technologie niet slechts voor ons mensen werkt, maar waar mensen bovendien met technologie gepimpt worden en door technologie bewaakt worden. De film The Matrix is hiervan een goed voorbeeld.

In The Matrix worden verspiegelde zonnebrillen gedragen. Een theorie is, dat deze zonnebrillen de voorloper van de Steampunk goggles zijn.

Steampunk bril 3
Steampunk bril 3

Een andere theorie is dat wij Steampunkers veel op reis zijn -of dat nu in een tijdmachine of in een luchtschip is- en dat wij onze ogen willen beschermen. Als wij de goggles niet nodig hebben, dan worden ze op de hoge hoed geparkeerd. Lasbrillen zijn bovendien nodig, omdat Steampunkers vaak ook ‘makers’ zijn die hun (tijd)machines zelf bouwen. En daarbij wordt nog wel eens gelast.

Binnen Steampunk is het dus gebruikelijk om veel zelf te maken. Het hoeft niet altijd een Steammobiel of een tijdmachine te zijn; ook kostuums worden heel graag zelf gemaakt of zelf versierd. Wat is er leuker dan je eigen hoed, jas of goggles te versieren?
Heb je dit nog nooit gedaan? Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem, het is helemaal niet moeilijk. Een van de belangrijkste dingen om te kunnen beginnen is een goede lijm. Wij hebben heel veel verschillende lijmsoorten uitgeprobeerd, waarbij veel soorten niet op elk materiaal even goed bleef zitten. Uiteindelijk bleek deze sieradenlijm de beste optie. Deze plakt uitstekend op glas, plastic, en zelfs op metaal en leer. Oftewel: de perfecte lijm om je outfit en accessoires mee te versieren!

Hieronder vind je een korte uitleg over hoe je jouw droomgoggles zelf kunt maken.

1. Neem basisgoggles en de sieradenlijm
2. Neem 2 borrelglazen of lege toiletrolletjes en zet ze naast elkaar. Dit wordt de standaard waarop je de goggles mooi vlak neer kunt leggen.
Leg de goggles op de standaard die je net hebt gemaakt. Nu kunnen we gemakkelijk plakken.
3. Laten we eenvoudig beginnen: je kunt sierlijke tandwielen op je goggles plakken. Kies hiervoor tandwielen die een beetje body hebben, dus genoeg oppervlakte om voldoende lijm te kunnen gebruiken. Geef de lijm 8 uur tijd om te drogen.
Tip: Als je ‘s avonds je kunstwerk versiert, kan de lijm drogen terwijl je slaapt.

Wil je echte tandwielen gebruiken, moet je ze vaak aan een kant vlak schuren. Ik gebruik hiervoor een Dremel. Wij verkopen ook zakjes met echte klok- en horlogeonderdelen. Neem gerust een kijkje, maar je kan natuurlijk ook zelf een oude klok slopen. Dat kan ook erg leuk zijn om te doen, en maakt jouw accessoire nog persoonlijker.

4. Vervolgens kan het mooi zijn om een echt horlogeonderdeel op je goggle te plaatsen, zoals deze klok. Deze past precies op een glas van een goggle. Dat is ziet er fijn uit en geeft een heel leuk effect. Kijk dit voorbeeld:

5. Wij Steampunkers houden van functionaliteit in onze goggles. Dat kan bijvoorbeeld een werkend zakhorloge of een kompas zijn. Onze grote zakhorloges passen precies op een goggle. Die plak je er dus heel eenvoudig op, waarna je goggle er niet alleen sierlijker uitziet, maar bovendien ook nog een ingebouwde gadget krijgt.

Steampunk goggles 370
Steampunk goggles 370

Als de batterij in het zakhorloge leeg is, kan je het voorste gedeelte van de horloge eraf halen en de batterij wisselen. De achterkant blijft gewoon plakken, zo sterk is de lijm die we adviseren.
Onze glow in the dark messing kompassen passen overigens ook precies op een goggle-glas.

Je kan ook een kompas IN je goggle bouwen:

Steampunk goggles 113
Steampunk goggles 113

Of zie het onderstaande voorbeeld met daarop een vergrootglas met LED-licht.

6. Een andere, eenvoudige tip om je goggles te versieren is: plak een spiraalhaarband rondom de goggle. Dat kost niet veel en geeft een mooi resultaat!

7. Wat heel chique staat is als je de elastieken band van de goggles vervangt door een lederen band. Dat kan je makkelijk zelf maken door een oud stuk leer met een holnietje samen te nieten tot lusjes. Gereedschap om dat te kunnen doen kan je bij ons aanvragen. Het leer kan je kopen, of je recyclet een oud jasje uit de kringloop of een oud bankstel… Die afzonderlijke leren lusjes kan je vervolgens door bronzen sleutelringen aan elkaar vastmaken. Als je van een uitdaging houdt kun je het afmaken door er een gesp in te verwerken.

Steampunk messing goggles MG5053

8. Je kan de buitenkant van je goggles ook met leer versieren. Dat kun je plakken (jazeker, met de sieradenlijm) of je boort gaten in het plastic en bevestigt  het leer met holnietjes. Het leer kan je dan weer bijvoorbeeld met een -op maat geknipt- ornament versieren.

Er zijn nog zo veel mogelijkheden je goggles te versieren: met kant, veren, bloemetjes, met messing, met ornamenten… laat je fantasie de vrije loop! Als je nog vragen hebt: schrijf ons aan, wij vinden het leuk om te helpen.

Heb je mooie goggles gemaakt? Laat het ons zien en stuur een foto op facebook!

Evenementen uit het verleden

Bekijk alle evenementen