Over onsBlogContact
cogs

Grootste Steampunk assortiment van NL

cogs

Gratis verzending vanaf €75,00

cogs

Gratis zakhorloge vanaf €100,- bestelwaarde

Hoe maak je een Steampunk papegaai?

Hoe maak je een Steampunk papegaai?

Knutsel handleiding

Heel vaak worden wij gevraagd naar de Steampunk papegaaien. Ik heb er zo veel gemaakt, en voor iedereen, die het aandurft: hoe maak je een papegaai!

1. Koop een ‘Furr Real Friends Parrot Coco’ op de vlooienmarktof op marktplaats. Ze worden niet meer gemaakt, dus ze moeten worden ‘gevonden’.

Vaak werken ze niet meer 100%. Ze zijn zelfs in verschillende talenbeschikbaar.

2. Nu moet de vogel ‘worden geplukt’. Hij heeft een klittenbandsluiting aan de achterkant die moet worden geopend.

Links en rechts daarvan zit het pluche stevig vastgenaaidmet kleine plastic clips die aan de vogel zijn bevestigd.

Snijd deze eerst af. Ik gebruik hiervoor een nagelschaartje.Wees voorzichtig met de nek, aangezien er elektronische bedrading in zit die gemakkelijk kan worden beschadigd.

3. Er zijn ook twee pluche-bevestigingen rond de ogen, knip deze gewoon af.

4. De vleugels zijn niet uit één stuk plastic gemaakt, maar hebben gaten. De fabrikant heeft het pluche door de gaten genaaid, en als je de aanhechtingen doorknipt, kun je ‘de veren’ als geheel van de vleugel trekken.

5. Het is erg moeilijk om het pluche van de poten te verwijderen, omdat het met een tie-wrap aan elke poot is vastgemaakt. Je moet het met veel kracht en een nagelschaartje losknippen, dan trek je de rest van de vacht gemakkelijk van de poot.

CoCo-kaal6. Plak nu de ogen af met plakband. Als je wilt, plak je ook de snavel en poten af. Doe je dat niet, dan worden de ogen blind bij het primen van het dier.Dat zou jammer zijn, want vooral de ogen geven de Steampunk papegaai zo’n echte uitstraling. Dit doe ik met een heleboel kleine rondjes afplaktape die

ik met een nagelschaartje uitknip en over elkaar plak.

7. Voordat je de vogel kan primen, moet je het plastic opruwen, bij voorkeur met fijn schuurpapier. Dan hecht de verf beter. Dit is vooral belangrijk op de vleugels. Dit is een zacht plastic met veel weekmakers en zonder eerst te schuren zal de primer niet goed hechten en kun je de vogel eindeloos nabewerken.

8. Ik doe de rest buiten. Dek een tafel af met een stuk plastic (het doorsnijden van een vuilniszak is prima) engebruik latex handschoenen, anders heb je verf op je handen.

9. Je kunt een dure primer of de ‘Action-primer’ gebruiken, ik kon het verschil niet vaststellen. Pak de vogel bij de poten en bedek hem (ondersteboven) met spuit-primer. Laat deze laag goed drogen. Als de primer droog is, prime de vogel dan opnieuw. Op deze manier bereid je echt alle kanten van het dier voor op de werkelijke verf.

 

10. Nu is het de beurt aan de papegaaien standaard. Die moet ook grondig worden geprimed. Alles droog? Dan kun je nu de zwarte spuitverf aanbrengen. Laat deze laag goed drogen, bij voorkeur 12 uur of langer. Bij voorkeur binnenshuis met verwarmingslucht.

Hetzelfde geldt voor de standaard.

11. Als alles echt droog is, neem dan een spons en dep met 2 kleuren: goud en koper. Je kunt de verf ook met kaneel mengen. Dit geeft een mooi roesteffect. Het geheel moet natuurlijk weer drogen.

12. En nog een spuitproces (de laatste!): De verf op de vogel moet nu verzegeld worden. In bouwmarkten zijn hiervoor speciale ‘sealers’ te koop. Deze laag moet weer drogen en je kan daarna zelfs nog een laag aanbrengen.

13. Alles droog? Niets plakt meer? Vervolgens kun je voorzichtig de afplaktape verwijderen. De papegaai is nu al geweldig. Toch? Je kunt hem natuurlijk ook nog verder versieren. Ik gebruik hiervoor knutseltandwielen en wat ik vooral leuk vind: oude wijzerplaten van horloges.

Ik heb altijd minischroeven gebruikt met een torx kopje, deze zijn heel kort (3-4mm) en zodat de elektronica niet kan beschadigen. Dit is ook belangrijk voor de tandwielen en de wijzerplaten.

15. Als je wilt, kun je de vogel nog afwerken met een monocle. Het is niet zo eenvoudig om de monocle aan de papegaai te bevestigen, mijn man Frank heeft altijd oude Mecano onderdelen gebruikt. We hebben deze gevonden op marktplaats.

16. Ik maak vaak nog een ketting vast aan het monocle. Het is geweldig als de papegaai beweegt en de ketting rammelt. Vaak schroef ik nog een klein zakhorloge of een kompas en echte horlogekettingen aan de buik van de papegaaien.

17. Af en toe versier ik de papegaaien ook met wenkbrauwen. Hiervoor gebruik ik een metalen ornament dat ik op maat knip en dan op de papegaai schroef. Voorzichtig, er zit veel elektronica in de kop!

18. Je kan hetzelfde principe gebruiken voor babypapegaaien, draken, eekhoorns, eenden, vogels. Probeer het gewoon uit!

Ik wens jullie heel veel plezier met het knutselen !

Irma Madhatter

Komende evenementen

Evenementen uit het verleden

Bekijk alle evenementen