Geplaatst op Geef een reactie

Hoe maak je een Steampunk papegaai?

Steampunk papegaai Captain Cook

Ik denk er al zo lang over na – een blog voor onze Steampunkers in Nederland! Wij hebben zo veel contact met jullie en wij worden zo vaak gevraagd hoe je dit of dat knutselt … dus: de oplossing zou een blog kunnen zijn!

Hoe vaak ik ga schrijven hangt wel van mijn tijd af. Maar ik ga mijn best doen jullie vragen een plekje te geven!

Heel vaak worden wij gevraagd naar de Steampunk papegaaien. Ik heb er zo veel gemaakt, – ik wil ze eigenlijk niet meer maken. Misschien nog 1 of 2 als ik er echt zin in heb – en dat was het dan.  Ik hoop dat jullie dat begrijpen, ik wil niet altijd dezelfde spullen maken, ik wil ook nieuwe dingen uitproberen, – het moet gewoon leuk blijven.

Maar voor iedereen, die het aandurft – en Steampunk is natuurlijk ook zelf maken (!!), hier een handleiding hoe het moet. Ik heb zelf heel veel moeten uitproberen, maar hier laat ik jullie al mijn trucjes weten ;-), doen jullie jullie voordeel ermee!

 1. Op de vlooienmarkt of marktplaats een “Fur Real friends papegaai Coco” scoren. Ze worden niet meer gemaakt, dus je moet ze gebruikt kopen. Vaak functioneren ze dus ook niet meer 100%. Ze komen in verschillende talen, let op.
 2. Nu moet de vogel “veren laten”. Hij heeft een klittenband op de rug, die moet open. Rechts en links daarvan is het “vacht” vast genaaid aan kleine plastic clips, die met de vogel verbonden zijn. Die eerst doorknippen. Ik gebruik hiervoor een nagelschaar. Werk je voorzichtig naar het hoofdje (knip het “vacht” met een grote schaar door. Voorzichtig, omdat er een paar elektrische kabeltjes bij de nek liggen, die je makkelijk kan beschadigen. En dat zou jammer zijn.)
 3. Rond om de ogen zijn ook 2 bevestigingen, knip ze gewoon door.
 4. De vleugels zijn niet van 1 stuk plastic gemaakt, maar hebben gaten. Door de gaatjes heeft de producent de “vacht” vastgenaaid, knip het gewoon door, dan kan je het vacht als een geheel van de vleugel trekken.
 5. Het is heel moeilijk het vacht van de pootjes te krijgen. Het is namelijk aan elk pootje vastgemaakt door een kabelbinder. Die moet je met een nagelschaar en veel kracht doorknippen, dan kan je de rest vacht gewoon van het pootje trekken.
 6. Zo, nu is die naakt :-D. Gebruik nu crep-plakband om de ogen en als je wilt ook de snavel en pootjes af te plakken. Anders worden die ogen blind, en dat wil je niet, ze zijn juist mooi als ze zo levensecht kijken als bij de originele papegaai.
 7. Voor dat je de vogel kan primen, gebruik fijn schuurpapier om het plastic even op te ruwen. Vooral is dat belangrijk op de vleugels. Het is een plastic met veel weekmakers, en zonder het schuren kan de primer niet goed hechten.
 8. Nu de vogel primen. Ik doe dat buiten. Dek een tafel af met een plastic folie (vuilniszak open gesneden) en gebruik ook latex handschoenen. De primer kan duur zijn – of die van de Action, ik heb daar geen verschil kunnen ontdekken. Pak de vogel bij de benen en prime hem (op zijn kop dus). Laat hem drogen. Als hij droog is, prime hem nog eens, deze keer laat je hem staan. Op deze manier prime je echt alle kanten van dat beest.  
 9. Nu kan je ook de standaard primen.
 10. Alles droog? Dan kan je nu de zwarte spuitverf – Actionverf is prima, ik neem mat – aanbrengen, weer 1 x op z’n kop, 1 x als die staat. Goed laten drogen, het beste is 12 uur of zelfs langer. Liefst binnen, in de warmte. De standaard ook natuurlijk.
 11. Als die echt goed droog is, kan je met een sponsje 2 kleuren, goud en koper tamponeren. Dat geeft een leuk roest-effect.
 12.  Haal eerst het plakband eraf. Hij is nu al mooi, toch? Maar je wil de vogel natuurlijk nog versieren. Dat kan je met tandwieltjes doen (onze tandwiel-sets met de nummers 1,5, 23, 10,6 12, 34,56..), en wat ik heel erg leuk vind zijn de wijzerplaatjes van oude horloges ( vind je hier: https://www.steampunk-heaven.nl/product/steampunk-horloge-wijzerplaatjes-set-van-5-stuks/ )
 13. Wie wil, kan ook nog een monocle aan de vogel bouwen. Ik heb de monocles speciaal in de shop geboekt: https://www.steampunk-heaven.nl/product/steampunk-monocle-met-goudkleurige-ketting/. Het is niet heel makkelijk het monocle aan de papegaai vast te maken, Frank heeft altijd oude Mecano gebruikt. Hebben wij van marktplaats geplukt. En ik heb meestaal nog een ketting aan de monocle gebouwd.
 14. Vaak hebben de papegaaien een kleine zakhorloge (echt of nep) en ook echte klokkettingen gekregen.
 15. Af en toe heb ik ook nog wenkbrouwen aan de papegaaien geschroefd. Gewoon een ornamentje genomen, op maat geknipt en aangeschroefd. Oh, dat is nog belangrijk:
 16. Ik heb altijd torque schroefjes gebruikt, dat zijn mini-schroefjes, dus zijn ze ook niet zo lang en kunnen geen electronica beschadigen omdat ze echt net door het plastic heen gaan. Dat is ook voor de tandwielen en de wijzerplaatjes belangrijk.
  Steampunk papegaai Captain Cook
  Steampunk papegaai Captain Cook
  Steampunk papegaai Captain Cook
  Steampunk papegaai Captain Cook

 17. Hetzelfde principe kan je gebruiken voor baby papegaaien, eekhorentjes, eendjes, vogeltjes … probeer maar uit! Veel plezier!
Geef een antwoord