SteamPunk achtergrond

Wat is Steampunk:

Stel je voor dat je rond 1900 leeft. Koningin Victoria zit op de troon in Engeland – het Victoriaanse tijdperk wordt ook wel gezegd. De heren van stand dragen hoge hoeden, de dames hoepelrokken en korsetten. Sinds 1880 is er elektriciteit, maar wordt in eerste instantie gebruikt in vuurtorens en grote machines, voordat het jaren later zijn weg vindt naar particuliere woningen. Geen elektriciteit, maar stoom is de drijvende kracht van deze tijd. Machines in spoorwegen, schepen en fabrieken worden aangedreven door stoom.

Als je dan had geleefd, hoe zou je je dan de toekomst hebben voorgesteld?

Vooruitgang lijkt overal te zijn, trips die vroeger maanden duurden, waren plotseling binnen enkele weken mogelijk. Dus waarom zou je niet straks ook door de tijd kunnen reizen? Natuurlijk met een stoom aangedreven machine. Wat zou je dragen tijdens zo’n tijdreis? Mannen zouden b.v. een hoge hoed dragen, ‘zonder’ dat was natuurlijk moeilijk voor te stellen in deze tijd. Belangrijk, natuurlijk, een bril voor de ogen die je kunt “parkeren” op de cilinder. Misschien een paar reserveonderdelen voor de tijdmachine? Tandwielen en schroeven?

Steampunk verwijst dus naar een tijd die nooit heeft bestaan. Het is een fantasiewereld dat het basisidee heeft: “hoe hebben mensen zich de toekomst rond 1900 voorgesteld”?

Of anders gezegd:

Combineer de Victoriaanse tijd met een toekomstbeeld op de Industriële revolutie zoals men deze rond de jaren 1800 voorstelde. Voeg hier een vleugje sciencefiction en fantasie aan toe, en je hebt…..Steampunk!

Je kunt een geschiedenis bedenken waarin je verbeeldingskracht geen grenzen kent. Wil je een luchtschip piraat zijn geweest? Een officier van de Tijdreisgroep? Of verzin je een ander toekomstfiguur? Alles is mogelijk omdat Steampunk nooit heeft bestaan.

Hoe kwam Steampunk tot stand? Daar zijn de meningen verdeeld over.. Het lijkt erop dat het woord “steampunk” voor het eerst werd gebruikt door de schrijver K.W. Jeter werd gebruikt.

Hij schreef:

Persoonlijk denk ik Victoriaanse fantasieën van de volgende grote trend, zolang we een passend woord (…) kan herinneren. Iets op basis van de juiste technologie van dit tijdperk, zoals ‘steampunk’ misschien.

 

Sommigen zeggen dat de film “Wild, wilde Westen” met Will Smith één van de pioniers van Steampunks is. Anderen zeggen dat Madonna in een van haar shows de nieuwe stijl die heeft geïntroduceerd die is ontstaan ​​tijdens het Burning Man festival.

Wat waar is, het is belangrijk dat Steampunk is een fantasie richting is en ons aanmoedigt  onze eigen kostuums te maken, misschien op basis van een historische outfit – maar dat hoeft niet. Bijvoorbeeld zou er een functionerend kompas of een werkende klok in je Steampunk lasbril op je hoed moeten worden bevestigd of je koffer stoom uit kunnen stoten !

Dus waar wacht je nog op? Vertrouw jezelf om zelf je Steampunk-kostuum te maken of te personaliseren. “Sloop” een oude wekker, om aan tandwielen te komen (we hebben ook tandwielen in onze webshop 😉 ), versier je hoed, trek je rokken op met horlogekettingen, – laat je fantasie de vrije loop.

Wij wij vinden het super leuk om foto’s toegezonden te krijgen van uw nieuwe creatie te krijgen – en tonen de mooiste dan op onze Facebook-pagina.!