Geplaatst op

Steampunk brillen – onmisbaar gadget

Een onmisbaar Seampunk gadget zijn Steampunk brillen. Wij noemen deze brillen in het Engels “goggles”. Dat is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende brillen, zoals lasbrillen of ook skibrillen, maar in de Steampunkwereld heb je dus geen bril op, maar “goggles”.

Steampunk goggles kunnen op het voorhoofd of op een hoed worden gedragen.

Zeer geliefd zijn plastic goggles in goud- of koperkleuren, maar je kan ze ook in zwart, bruin, zilver en zelfs in blauw, groen, wit, paars, oranje en rood krijgen. De echte lasbrillen zijn van metaal in zilveren kleur en kunnen ook als basisgoggles worden gebruikt.

Maar waar komt dat vandaan? Waarom heeft een Steampunker “goggles” nodig?

Cyberpunk is een van de literarische moeders van Steampunk. Cyberpunk is een donkere Science-Fiction-wereld waar technologie niet alleen voor ons mensen werkt, maar waar mensen bijvoorbeeld door technologie gepimpt worden en ook door technologie overwacht worden. De film Matrix is hier een goed voorbeeld.

In Matrix worden verspiegelde zonnebrillen gedragen. Een theorie is, dat deze zonnebrillen de voorloper van de Steampunk goggles zijn.

Steampunk bril 3
Steampunk bril 3

Een andere theorie is, dat wij Steampunkers veel op reis zijn, of nu in een tijdmachine of in een luchtschip … en dat wij onze ogen willen beschermen. Als wij ze niet nodig hebben, dan worden de aviator-of pilotenbrillen op de hoge hoed geparkeerd. Lasbrillen zijn nodig, omdat Steampunkers vaak ook “makers” zijn, namelijk hun tijdmachines zelf bouwen. En daar wordt nog wel eens gelast.

Steampunk is dus veel zelf maken. Het moet niet altijd een Steammobiel of een tijdmachine zijn, maar ook kostuums worden heel graag zelf gemaakt of zelf versierd.  Dus wat is leuker dan je eigen goggles te versieren?
Je hebt het nog nooit gedaan? Je bent onzeker? Dat hoeft niet! Het is helemaal niet moeilijk! Je hebt wel goede lijm nodig. Wij hebben heel veel verschillende lijmsoorten uitgeprobeerd en zijn bij deze sieradenlijm uitgekomen. Hij plakt op glas en plastic, hij plakt zelfs metaal op leer en metaal op metaal. Dus echt perfect om goggles te versieren !

1. Koop basis goggles en de sieradenlijm.
2. Neem 2 borrelglazen of de espresso-glazen van de Ikea en draai ze om. Leg de goggles op de borrelglazen. Nu heb je een effen oppervlak waarop je makkelijk kan plakken.
3. Beginnen wij makkelijk: je kan tandwielen op je goggles plakken. Kies hiervoor tandwielen, die een beetje “body” hebben, dus genoeg oppervlakte om voldoende lijm te kunnen gebruiken. Geef de lijm tijd om te drogen, het beste is  ‘s nachts.

Steampunk goggles 195, kleur goud

Wil je echte tandwielen gebruiken, moet je ze vaak aan een kant vlak maken. Ik gebruik hiervoor een Dremel. Wij verkopen zakjes met echte klok en horloge onderdelen, kijk maar. Maar je kan natuurlijk ook een oude klok slopen.

4. Heel gaaf is het ook een echt horloge onderdeel er je bril te plaatsen. Zoals deze klok. Deze past precies op een goggle glas. Dat is makkelijk en heeft toch een heel leuk effect. Kijk:

 

5. Wij Steampunkers houden van functies in onze goggles. Dat kan bijvoorbeeld een zakhorloge zijn of een kompas die je op de goggle plakt. Onze grote zakhorloges passen precies op een goggle.

 

Als de sieradenlijm droog is en de batterij in de zakhorloge is op, kan je het voorste gedeelte van de horloge eraf halen en de batterij wisselen. De achterkant blijft gewoon plakken, zo sterk is de lijm.

Die “glow in the dark” messingkompassen passen ook precies op een goggle-glas.

 

Je kan ook een kompas IN je goggle bouwen:

Of zoals hier een vergrootglas met LED licht op je goggle plakken.

6. Heel leuk en heel makkelijk is het ook als je een spiraalhaarband met een hete lijmpistool rondom de goggles plakt. Is goedkoop en mooi!

7. Wat ook heel mooi staat is als je het elastiek band van de goggles vervangt door een lederen band. Dat kan je makkelijk zelf maken door een oud stuk leer met een holnietje samen te nieten. Gereedschap om dat te kunnen doen kan je bij ons aanvragen.Het leer kan je kopen, of je sloopt oud jasje uit de kringloop of een oud bankstel… Die afzonderlijke leren stukjes kan je makkelijk door bronzen sleutelringen aan elkaar knutselen. Het leukste is natuurlijk als je ook een gesp inbouwt.

Steampunk messing goggles MG5053

8. Je kan de buitenkant van je goggles ook met leer versieren. Dat kan je plakken (yepp, met de sieradenlijm) of je boort gaten in het plastic en bevestigt  het leer erop met holnietjes. Het leer kan je dan weer bijvoorbeeld door een ornament dat je op maat hebt geknipt, versieren.

Er zijn nog zo veel mogelijkheden je goggles te versieren, met kant, veren, bloemetjes, met messing, met ornamenten … laat je fantasie de vrije loop! Als je nog vragen hebt, schrijf ons gewoon, wij vinden het leuk om te helpen!

 

Heb je mooie goggles gemaakt? Laat ze ons zien en stuur een foto !